Terug in Mumbai!
Door: Rianne
Blijf op de hoogte en volg Rianne
04 Mei 2010 | India, Bombay
Na ruim een maand stilte, hard werken, weinig afleiding, ontzettend veel kaarten van thuis, prachtige natuur en super momenten, weer terug in de drukte, lawaai en rotzooi die Mumbai heet! Maar ook terug bij de heerlijke koffie, vlees (!!), maaltijden zonder altijd maar rijst, vertier, internet.. winkels!!
Haha het is een hele overgang, zaterdagavond zijn we weer in mumbai aangekomen en heb ik echt even moeten wennen! Van het ene uitsterste in het andere.. Maar wel fijn!
Umang heb ik op een mooie manier kunnen afsluiten, en ik kijk er met een voldaan en tevreden gevoel op terug. Het is echt goed zo, ik heb alles gedaan in mijn macht om continuiteit en professionaliteit te garanderen voor de komende tijd, en meer kan ik niet doen.
Zoals ik al zei heb ik een verslag geschreven over onze hele dag, alles wat de kids doen en hoe ze dat doen. Dit hebben we dinsdag overgedragen aan Sulu en aan 4 nieuwe dames, die het grootse deel van de maand mei komen werken. Dit hoorden wij 2 dagen voor vertrek, het was Sulu gewoon gelukt om vervanging te regelen! Het zijn dames van speciaal onderwijs, die de kids weliswaar niet kennen maar wel veel ervaring hebben en ze een boel kunnen bijleren! Mei is de vakantiemaand voor scholen hier, waardoor ze nu dus naar Umang kunnen komen. Zij waren erg blij met ons verslag en willen er mee aan de slag, mooi! Ik ben blij dat er geode vervanging is, ook al starten ze pas dinsdag (zaterdag zijn wij vertrokken). Misschien dat ze deze dagen realiseren dat goede begeleiding essentieel is!
Wij hebben een erg leuke laatste week gehad: de kids hadden het er erg moeilijk mee dat we weggingen, de hele week bleven ze het hebben over dat iedereen gaat huilen zaterdag en dat we niet weg mogen.. Vrijdag (koninginnedag) hebben we de hele dag feest gevierd, kroontjes gemaakt, oranje drinken en hapjes, spelletjes gedaan.. Ze vonden het super! Zaterdag moesten ze zelf hun dagprogramma volgen, zodat wij konden inpakken. We hebben hier en daar wat gestuurd maar vooral toegekeken hoe zij het deden. En als zed an in de workshop starten en twee kids aan de andere 6 engelse les gaan geven, heel geconcentreerd voor ruim een uur.. Dat is toch wel super!
Wij waren in de tussentijd poffertjes aan het bakken! Vanuit Nederland hadden we een gigantische doos met allemaal materialen voor de workshop gekregen, en een poffertjespan, beslag en poedersuiker! Ik heb voor zo’n 15 man staan bakken en iedereen vond het heerlijk! Ik weet niet wie er meer genoten, de kinderen of wij..
Het was in ieder geval een mooi afsluitmaal! Vlak daarna betrok de lucht en hoorde we in de verte gedonder.. En voor we het wisten begon het te hozen! Een voorproefje op het regenseizoen, het was nog warm maar de hagelstenen lagen op de grond! Een hele gekke gewaarwording en duidelijk tijd voor ons om te gaan!
Dat deden we dan ook zodra t droog werd, en met veel gezwaai gingen we op weg naar Mumbai!
Vrijdagavond, de avond voor ons vertrek, hebben we ook ons afscheidsgesprek met Sulu, het hoofd, gehad. Dat was erg prettig, ze was vol lof over ons (dat wisten we stiekem al maar is altijd fijn om te horen!) We kregen nog een afscheidskadootje en de foto’s en film van de opening van Umang, waar wij ook een rol in speelden. Ben benieuwd!
Ook hebben we gesproken over de sponsorgelden! Alles gaat hier langzaam en op zn Indiaas, maar ik ben erg blij met de manier waarop ik het geld ga besteden.
In eerste instantie was mijn idee om dieren of bomen te kopen, stallen te bouwen, etc. Dingen om de zorgboerderij aan te vullen en die duurzaam en nuttig zouden zijn. Na een maand Umang is mij wel duidelijk dat de term ‘zorgboerderij’ op dit moment nog te hoog gegrepen is. Onze twee honden worden inmiddels goed verzorgd door de kids (al moeten we nog helpen met het uitlaten) maar andere dieren zijn nog niet aanwezig. Het zelfstandig leren wonen, voor zichzelf zorgen, je eigen huis schoon houden, koken, in de tuin werken, productie draaien in de workshop, het is nog een heleboel wat de kids aan het leren zijn en verder moeten leren. Voor de komende jaren nog genoeg! Ik ben dus gaan kijken naar andere dingen; het gene waar ik al vrij snel bij uitkwam is speciaal schoeisel. Bijna alle kinderen hebben naast een verstandelijk beperking, ook lichamelijke ongemakken of beperkingen. Zo lopen er verschillende met vergroeide voeten of ongelijke benen rond. In de eerste week kwamen er schoenen voor de kids, want in Bal Anand liep iedereen op blote voeten en hier kan dat niet ivm insecten, slangen en andere enge dingen. Iedereen kreeg sandalen, en bij een aantal liet na een week de zool al los. Speciaal schoeisel is hier echter niet zo gebruikelijk als in Nederland, dus op dit moment is het nog niet gerealiseerd, maar ik ga er, samen met de Nederlandse stichting, op toezien dat de kinderen de schoenen krijgen die ze nodig hebben. Waardoor ze mobieler worden en minder ongemakken zullen ervaren!
De rest van het geld wil ik steken in de aanleg van een weg. Op dit moment loopt er een aangelegd voetpad van de slaapkamers naar de eetkamer en workshop. Daar kunnen alle kinderen zich zonder problemen op voortbewegen. Dit is echter het enige gedeelte waar een goed pad ligt, waardoor de kinderen heel erg beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Ze kunnen zich gewoon erg moeizaam voortbewegen op een ongelijke ondergrond, en de rest van Umang bestaat uit zand, gaten, heuvels, stenen en andere oneffenheden! Het belangrijkste is nu om de weg vanaf de poort tot aan het hoofdgebouw te betegelen, een stuk weg van zo’n 75 meter (denk ik). Dan kunnen de kids zonder problemen naar de hoofdweg, kunnen ze allemaal samen spelen en lopen ze niet de kans om gewond te raken. (Wat de afgelopen maand wel een paar keer gebeurd is) De afgelopen maand zijn we hier allemaal zovaak tegen aan gelopen (en overheen)! Wat mij betreft een prachtig doel, wat ook als eerste op de to-do lijst staat dus wat ook op korte termijn gerealiseerd zal worden! Wat de precieze kosten van deze projectjes gaan zijn, is nog niet bekend, dus de details volgen later, maar ik ben in ieder geval heel blij dat ik de kinderen op deze manier kan helpen!
Goed, dan sluit ik af met nogmaals een mega dankjewel; ik heb geen woorden voor de hoeveelheid aandacht die ik, vooral op Umang in de vorm van post, heb mogen ontvangen. Iedere keer dat er mensen van Bal Anand kwamen, zo’n 2x per week, kwamen er kaarten voor mij mee! Met op het toppunt 9 kaarten tegelijk! Dat er zoveel mensen met me meeleven en de moeite hebben genomen mij een steuntje in de rug te geven, doet me ontzettend veel. Umang was een geweldige ervaring, maar ik heb er zeker ook moeilijke momenten gekend – logisch, als je een maand op jezelf aangewezen bent, maar dan waren de kaarten en de aandacht van Nederland heel troostend.
Bij de foto’s staat ook een foto van alle kaarten! (al komen ze nu nog binnen! Dus ze staan er niet allemaal op)
De foto’s zijn te vinden op de site, in het India mapje! http://cid-ac237adb682e5f56.skydrive.live.com/albums.aspx
04 Mei 2010 - 07:39
Ilse:
Lieve Ri,
Wat goed dat je echt iets met dat geld kan doen. Zal wel een fijn gevoel geven!! Ik vond het trouwens wel erg tof je even aan de telefoon te hebben!!
Dionne is nu bijna onderweg naar jou.. heel veel plezier daar met z'n tweetjes en geniet ervan.. Ik ben benieuwd naar jullie berichtjes!
Dikke kus en tot alweer heel snel! -
04 Mei 2010 - 07:39
Ilse:
Lieve Ri,
Dikke kus en tot alweer heel snel! -
04 Mei 2010 - 08:57
Uncle Pet:
Hoi Rianne,
Telkens als ik je verhalen lees denk ik "Wat is ze toch een kanjer!" Geweldig hoe je het allemaal doet. Ik heb ook het volste vertrouwen dat je de sponsorgelden goed gaat of laat besteden. Ik begrijp dat je eigenlijk ter plaatste pas goed kunt bekijken wat de beste bestemming is.
Leuke foto's vooral die van "Queensday" :D En wat ziet het er opeens anders uit na zo'n stortbui. Een goede weg is dan zeker geen slechte besteding.
Nou Rianne, geniet er nog even van en... pas nog steeds goed op jezelf ;)
Groetjes. -
04 Mei 2010 - 09:24
Thuis:
We zijn super trots op je, maar dat wist je al hé schat! Wat geweldig dat je het toch over hebt kunnen dragen, gaat het in ieder geval door!
04 Mei 2010 - 12:36
Thea Adams:
Hallo Rianne,
Fijn afscheid en alles goed over kunnen dragen. Lijkt me een heerlijk gevoel.
Ga je nog eens terug om te kijken hoe het gaat met de kids ?
Geniet de laatste 2 weken !
Misschien horen we via de Stichting nog wel van mekaar.
Groetjes en dikke knuffel,
Thea (die oet Limburg) -
04 Mei 2010 - 15:02
Oma:
Fijn dat je het allemaal in goede handen kan over dragen ,Dan heb je niet voor niets zo hard gewerkt.IK ben erg trots op je met wat je allemaal hebt gedaan en vind het fijn dat je nu nog even samen met Dionne kan genieten van de vakantie Lieverd tot gauw wat zal je een hoop kunnen vertellen van wat je allemaal beleefd hebt liefs van Oma -
04 Mei 2010 - 20:46
Britt:
hey Rianne,
heel leuk om al je lange verhalen steeds te lezen!
groetjes,
Britt (van de overkant) -
05 Mei 2010 - 17:32
Nico Gijzen:
De laatste loodjes maar zeker niet de zwaarste als je bedenkt dat je met een goed gevoel uit Umang vertrokken bent. Nu weer lekker uitzien naar je eigen bedje en je eigen dorp Ezelenheem. Wist je trouwens dat je een boek kunt laten samenstellen van je verhalen en alle reactie van je "Waar ben jij.nu"-site? Dat hebben Jitta en Lisa ook laten maken en dat zijn prachtige naslagstukken geworden. In ieder geval heb ook jij weer een steen verlegd in de rivier die nu anders stroomt dan voorheen. Dag Kanjer en graag tot ziens op je party! -
06 Mei 2010 - 09:02
Lisa:
Hi topper!
Nog een traantje gelaten bij het moment van afscheid nemen? Ik weet nog dat ik het erg moeilijk vond om afscheid te nemen van vooral mijn locale vrienden met wie ik ontzettend veel heb gelachen. Na een stevige omhelsing sprong ik maar snel de bus in, op weg naar huis waar voor jou straks ook vast een welkomstcommitee staat te wachten. Geniet!!! Het is een dubbel gevoel: je moet afscheid nemen maar je gaat ook weer je familie zien. Ik raad je ook aan inderdaad om een boek te laten maken van je verhalen/foto's op waarbenjij.nu.
Koninginndag was hier ook super!!! Jij hebt er voor die mensen daar ook een feestje gemaakt en te zien aan je lach heb jij ook een feestje gehad. Je slaat twee vliegen in 1 klap;).
Nou meis, veel plezier nog en zie je snel!
Liefs Lisa -
06 Mei 2010 - 10:39
D. Riemers:
ha lieve Rianne,
ik heb je bevindingen op je site gevolgd en vind het magnifiek wat je allemaal voor kinderen in hun moeilijke situatie hebt gedaan. En mooi dat WWvK ook kon meedoen.
hopelijk krijgt al het werk ook een goed vervolg hé. tot ziens en een goede reis verder hoor. hartelijke groet, D. Riemers Amersfoort. -
07 Mei 2010 - 17:21
Evelien:
Geniet nog even van die laatste dagen in India, voor je het weet zit je weer aan een bruine boterham met kaas te denken hoe het ook alweer was. Fijn dat jullie het een beetje hebben kunnen overdragen en dat Sulu haar lof ook naar jullie heeft uitgesproken!
Tot in Nederland! -
10 Mei 2010 - 21:09
Andre Kater:
Rianne,
Geweldig vind ik het idee om een weg aan te leggen. Wat kan 75 mtr. toch belangrijk zijn om goed over te bewegen.
Ik hoop dat je nog even genieten kan, even ontspannen is ook veel waard. Graag zie ik jou en vooral jou ervaringen, tegemoed!
Goede thuisreis!
Groeten Andre.