Bijna zo ver!
Door: Rianne
Blijf op de hoogte en volg Rianne
13 December 2009 | Nederland, Heemskerk
Komende januari ga ik een reis naar India maken en hier ligt ik toe wat ik precies ga doen.
Zoals een aantal van jullie inmiddels bekend is, ga ik van 21 januari t/m 19 mei naar India. Ik begin deze periode met een reis langs de hoogtepunten en hopelijk ook langs het échte India, samen met mijn grote broer, Sebastiaan!
Samen trekken we zes weken door India, beginnend in Delhi en hopelijk eindigend in Mumbai.
Maar mijn hoofddoel van deze reis is het vrijwilligerswerk. Dit ga ik 8 weken lang in een weeshuis in Mumbai (Bombay) doen. Zoals jullie bekend is, werk ik in de verstandelijk beperktenzorg en via mijn werk ben ik ook in aanraking gekomen met de Nederlandse stichting die het weeshuis ‘Bal Anand’ ondersteunt. Bal Anand is gevestigd in de miljoenenstad Mumbai (meer dan 13 miljoen inwoners!) en biedt onderdak aan te vondeling gelegde kinderen, met al dan niet een verstandelijke of lichamelijke beperking.
Bijna alle kinderen uit Bal Anand worden geadopteerd; binnen India, in de Verenigde Staten of in Nederland. Bijna alle kinderen, maar niet de verstandelijk of lichamelijk beperkte kinderen. Deze kinderen blijven over en verblijven hun hele jeugd op een derde verdieping van een soort kantoor/flatgebouw. Door steun uit India, Nederland en de VS is er al veel verbeterd voor alle kinderen die hier te vondeling worden gelegd. Waar mogelijk is, gaan ze naar (speciale) scholen, krijgen logopedie of fysiotherapie.
De randvoorwaarden in Bal Anand zijn inmiddels, naar Indiase maatstaven, dus goed geregeld. Toch steunt dit weeshuis op de vele vrijwilligers die hier vast of voor een bepaalde periode aan de slag gaan. Juist deze kinderen hebben een grote basisbehoefte aan liefde en aandacht. Dit is dan ook een belangrijke taak van mij, als vrijwilliger.
Mijn hart ligt bij de verstandelijk en lichamelijk beperkte kinderen. Op dit moment zijn de oudste kinderen op een leeftijd gekomen waarbij zij niet meer in het weeshuis kunnen blijven wonen. In India zijn nauwelijks voorzieningen voor deze doelgroep, de kinderen die in Bal Anand terecht zijn gekomen, hebben wat dat betreft geluk. Veel kinderen met een beperking worden in India aan hun lot overgelaten, belanden op straat of sterven vroegtijdig.
Vanuit Nederland is het project ‘Umang’ opgezet, voor deze kinderen die te oud zijn om in Bal Anand te blijven wonen. Umang wordt een zorgboerderij voor deze jongvolwassenen, waar ze kunnen leven en werken en voor een groot deel in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. ‘Umang’ betekent dan ook niet voor niets ‘Hoop’ in het Hindi, één van de belangrijkste talen in India.
April 2010 wordt het eerste gedeelte van Umang opgeleverd, en verhuizen de eerste negen kinderen. Ik vind het heel bijzonder dat ik ook een deel van mijn tijd op Umang kan doorbrengen om dit te ervaren en ondersteuning te bieden bij het dagelijks leven van deze jongvolwassenen.
Op Umang moet echter nog veel gebeuren en alle hulp is welkom. In India is er nauwelijks geld beschikbaar voor deze doelgroep en zonder de steun vanuit Nederland zou een project als Umang nooit opgezet kunnen worden. Inmiddels zijn ze al een heel end, maar zoals ook op de website te lezen is, zijn ze er nog niet.
Ik wil graag mijn steentje bijdragen, en zou jullie hulp daarbij kunnen gebruiken! Het mooie aan dit project is dat ik het geld dat ik inzamel, zelf mag besteden in India. Doordat ik een tijdje op Umang ga leven en werken, zal ik een goed beeld krijgen van wat er nu en in de toekomst nodig is. (Op dit moment heb ik er nog geen idee van; het zou kunnen variëren van een kippenhok tot bedden of een geit etc.) Het liefst schenk ik ze iets duurzaams, zoals bijv. dieren (om te melken) of materialen om het land te bewerken.
Ik hoop heel erg dat jullie mij willen steunen bij dit project. Via deze site zal ik mijn belevenissen omtrent mijn reis en mijn ervaringen bij Bal Anand en Umang vertellen.
Mochten jullie mij willen sponsoren, graag overmaken naar rekeningnummer 12.55.48.559, t.n.v. R. B. Boone o.v.m. ‘sponsoring Umang’. Ik zal het uiteindelijke bedrag in één keer storten op een rekening van de stichting en in India krijg ik er dan weer de beschikking over.
Voor meer informatie over het weeshuis Bal Anand, zie http://www.balanand.org.
En mochten jullie meer willen weten of vragen hebben, weet mij te vinden!
Iedereen die mij wil steunen, dank ik bij deze alvast ontzettend!
Heel veel liefs,
Rianne
26 December 2009 - 12:07
Lisa Gijzen :
Dat ik nu de eer mag hebben om het eerste een berichtje op je site te schrijven:)! Ik vind het super dat je deze reis gaat maken en met een tikkeltje jaloezie zal ik al je verhalen volgen. Ik weet zeker dat het een geweldige ervaring gaat worden! Geniet!! Want voor je het weet ben je weer thuis.
Liefs Lisa -
28 December 2009 - 22:02
Op www.stichtingbalanand.nl is meer informatie te vinden over het werk van de stichting en de zorgboerderij Umang!
Rianne, superveel plezier! Ik zal van je verhalen smullen als je gaat schrijven over alle mooie dingen die je gaat meemaken tijdens het reizen, en de leuke dingen die je gaat doen met de kids! Geniet ervan! -
31 December 2009 - 13:39
Rianne Boone:
Je hebt helemaal gelijk, Evelien! Dat had ik nog willen editten ja. Maar dus inderdaad jongens: www.stichtingbalanand.nl voor meer info! -
04 Januari 2010 - 14:40
Andre Kater:
Rianne,
Ik tel mee af naar 21 januari. Ik zal je nouw volgen en ook op de 2e kring zal ik samen met de jonge mensen jou belevenissen gaan volgen.
Je gaat van ons horen.
Veel liefs Andre.
07 Januari 2010 - 10:02
Uncle Pet:
Hoi Rianne, het duurt nog even maar alvast een goede reis gewenst. Pas goed op jezelf en je grote broer. Geweldig dat je dit doet.Ik zal je avonturen en mooie werk met interesse volgen.
(uncle pet is bij meerdere avonturiersters bekend) -
07 Januari 2010 - 13:17
Jan Nijenhuis:
Rianne, het begint nu spannend te worden, ik zie er naar uit als de eerste berichten te lezen zijn op je site, wij wensen jou daar veel werkplezier maar we weten dat dit wel in orde is. laat het ook weten als er wat nodig is dan kunnen we weer doneren. goede reis fam. nijenhuis -
15 Januari 2010 - 10:08
T.Croese:
Liev e Rianne
Nog een paar dagen. Het gaat opschieten nu.
Ik verheug me op je verhalen, maar het belangrijkste is, dat je daar geweldig werk kunt verzetten.
In gedachten ga ik met je mee en ben ik dicht bij je.
Wat zul je enorm veel indrukken opdoen.
Liefs
T.Croese-v.Dam -
19 Januari 2010 - 07:12
De Poolmeiden:
Oh spannend, bijna is het zover. Wij gaan je zeker volgen, gaaf, stoer en zeker dapper.
Groetjez van ons. -
19 Januari 2010 - 07:39
Jolanda Loddo:
Lieve Rianne
Nog 2 dagen en dan is het zover! Wij wensen je een goede reis en veel werkplezier en ervaringen. Ook voor jou Sebas, een goede reis en geniet lekker.
Dikke knuffel
Silvio, Jolanda, Riccardo -
20 Januari 2010 - 10:21
Marleen Mulder:
Lieve Rianne,
Wij vinden het heel bijzonder dat je dit werk doet. Je kunt zo intens genieten van de kinderen waar je mee werkt. Iedere keer als een kind een stapje verder komt groei jij tien meter. Dat is een enorme stimulans om verder te gaan. Je krijgt ook zo veel liefde en blijheid terug van de kinderen. Geniet en we gaan je volgen hoe het je vergaat.
Veel liefs, Hans, Marleen, Joost en Paul. -
20 Januari 2010 - 12:57
Gé Brand:
Rianne we wensen je goede reis en heel veel voldoening in het begeleiden van kinderen naar meer menswaardigheid. Ik heb Froukje Heres in Purmerend die een vergelijkbare reis maakte getipt op jouw site.
Onze hartelijke groet, we volgen je. fam. Brand -
20 Januari 2010 - 14:39
Andre Kater:
Rianne,
Morgen is het zover! Graag wensen wij jou en Sebastiaan een heel goede reis en hopen dat jullie genieten van het onbekende.Wij blijven jou volgen en ook op de 2e kring verslag doen van jullie reis. Een dikke kus van ons voor jullie beiden, goetjes
Joke en Andre
21 Januari 2010 - 07:37
J.h.croese:
Lieve Rianne,
Vandaag is het zover!
Ik wens je een goede vlucht en een goede landing in India.
Zal je volgen via je blog. Dikke hug
en tot vlug.
je br.j.h.croese -
21 Januari 2010 - 07:43
T.Croese:
Lieve Rianne
Nog een paar uurtjes.
Ik hoop van harte dat Sebastiaan op tijd is.
Wens jullie beiden een fantastische reis toe en ontdek maar veel over de cultuur en gewoonten van de mensen daar. Dat zal je zeker helpen, straks bij je werk daar met de mensen.
Geniet veel, ontdek veel en veel succes met je prachtige project.Goede reis, behouden aankomst en dikke kus
T.Croese -
21 Januari 2010 - 10:38
Uncle Pet:
Hoi Rianne,
Ik wens je nogmaals een goede reis en een zachte landing in India. Geniet met volle teugen, het is je gegund. Ik hou je "in de gaten". Liefste groet.
22 Januari 2010 - 20:22
Sebas En Rianne:
Fijn dat jullie al zover zijn en tot nu toe alles goed gegaan is ,een fijne vakantie en tot mails Oma -
12 Mei 2010 - 10:42
Gé Brand:
Je reis en je werk om meer menswaardigheid en ‘Umang’ te geven aan de kinderen in Mumbai zit er haast op Rianne. We zijn trots op je. Mooie thuisreis gewenst.
een hartelijke groet
fam.Brand